Select Page

Hvad i alverden har de to ting lige med hinanden at gøre vil du nok spørge ??

Jo ser du, nu skal du høre – skak kan nemlig bruges til at forklare den såkaldte frie vilje med – den såkaldte skrev jeg, for i bund og grund har vi ingen fri vilje – jo, så længe vi kan li’ smerte – men når vi først har passeret det punkt i vores udvikling hvor vi ikke kan li’ smerte mere, så begynder tonen at få en anden lyd.

Det er ikke fordi det som sådan ændrer noget ved princippet – men det ændrer noget ved dit forhold til det – princippet er stadig årsager og virkninger – du skal til hver en tid stå til ansvar for dine handlinger – og på den måde har du både fri vilje, og ikke fri vilje – fordi det er et spørgsmål om du har lyst til at tage konsekvensen af dine handlinger.

Skakspillet kan forklare det på denne måde – selve skakbrættet er der hvor livet foregår, der er nogle regler ligesom der er regler i livet, som man må flytte brikkerne efter, der er ting man kan og ting man ikke kan – ligesom du heller ikke kan hoppe op på månen, du kan ikke flyve – der er mange ting du ikke kan, for der er overordnede regler som ikke tillader det – ligesom der er i skak, der er visse træk du kan foretage dig, og andre som du ikke kan.

Og her kommer den såkaldte frie vilje ind, fordi der er ingen der siger hvordan du skal flytte dine skakbrikker i forhold til hvordan de står i selve spillet – men det har en konsekvens hver gang du gør det – du kan vælge at lave et træk som ikke gør at du mister din brik, hvilket svarer til at du i livet kan vælge at gøre noget der er godt for dig selv – du kan eks. vælge at betale din husleje, og på den måde beholder du dit hjem, og dit tag over hovedet.

På den anden side kan du vælge at lade være, du kan bruge pengene på at rejse istedet for, og så begynder det lige pludselig at blive mere usikkert om du har et hjem og tag over hovedet – hvilket svarer til at hvis du laver et “dårligt” træk i skak, så kan du risikere at miste en brik – altså igen er der tale om en konsekvens af dine handlinger – men du har stadig fri vilje til at rykke som du har lyst til.

Og nu kommer så det tricky ved den såkaldte frie vilje – for hvor mange brikker kan du tåle at miste ?? – hvor mange har du lyst til at miste ?? – eller oversat til livet – kan du tåle at miste dit hjem ?? – har du lyst til at miste dit hjem ??

Og på den måde kan man sige at vi har en fri vilje begrænset til de konsekvenser af vore handlinger vi kan tåle eller har lyst til at modtage retur.